Cum foloseşti asigurarea RCA auto
Știți de ce este obligatorie asigurarea RCA auto , ați încheiat o poliță de asigurare și acum trebuie să va informați asupra modului de folosire a acesteia.
Va prezentăm câțiva pași pe care trebuie să îi cunoașteți dacă ați încheiat o poliță RCA auto.
Ce trebuie reținut în legătură cu accidentul mașinii?
Pentru clarificarea împrejurărilor accidentului, este foarte important să ai cât mai multe informații despre acesta.
Notează cu precizie:
- data, oră, locul și reperele relevante (strada și numărul, dacă accidentul a avut loc în localitate, respectiv Km conform bornei, dacă accidentul a avut loc în afara localității etc.
- numerele de înmatriculare ale mașinilor implicate în accident
- numele șoferilor implicați în accident, precum și numele altor persoane care au asistat la acesta (martori)
- seria și numărul asigurării RCA auto emise pentru celălalt vehicul implicat în accident (sau Cartea Verde, dacă celălalt vehicul este înmatriculat în străinătate)
- dacă există mai mulți șoferi implicați în accident și aceștia părăsesc locul faptei, sau refuză să se prezinte la Poliție în vederea declarării evenimentului, încearcă să reții cât mai multe informații despre mașină lor (tip, marca, număr).
Ce ai de făcut în continuare
După producerea accidentului va trebui să dai o declarație la Poliție în legătură cu evenimentul produs sau să completezi formularul de constatare amiabila de accident.
Constatarea amiabilă de accident
Începând cu 1 iulie 2009, conducătorii auto implicați în accidente ușoare (fără vătămări corporale) au posibilitatea unei proceduri alternative de constatare a daunelor înregistrate, fără a mai fi nevoiți să apeleze la serviciile de constatare efectuate de către reprezentanții Poliției Rutiere.
Pentru accidente întâmplate pe teritoriul României, poți recurge la Constatarea amiabilă:
- indiferent de locul producerii accidentului: drumuri publice, drumuri închise circulației publice, diverse incinte etc.
- dacă în accident au fost implicate doar două autovehicule;
- dacă din accident au rezultat doar pagube la cele două mașini autovehicule.
Această procedură este opțională și oferă conducătorilor auto posibilitatea de a completa împreună și de a depune, ulterior, la companiile de asigurări, un formular tipizat: Formularul de Constatare amiabilă.
Atenție! Completarea formularului nu reprezintă o recunoaștere a răspunderii conducătorilor auto, ci un cumul de evenimente și fapte ce va contribui la soluționarea dosarelor de daună. Acest document îi permite asiguratorului să stabilească vinovăția conducătorilor auto implicați în accident și pagubele produse.
Când trebuie să te prezinți la Poliție:
- atunci când în accident sunt implicate mai mult de două autovehicule
- dacă în urma producerii evenimentului au rezultat vătămări corporale
- în condițiile în care conducătorii auto implicați în accident nu au semnat formularul de constatare amiabilă.
Când nu este necesar să te prezinți la poliție:
- dacă este avariat în România doar autovehiculul tău și ai asigurare RCA auto Allianz-Țiriac
- în cazul în care accidentul s-a produs pe teritoriul României, au fost implicate doar două autovehicule și accidentul nu s-a soldat cu vătămări corporale, iar cei doi conducători auto au semnat formularul de constatare amiabilă.
De obicei, companiile de asigurări îți dau posibilitatea alegi modul în care vrei să-ți repari mașină:
- La unul dintre service-urile auto partenere, cu care compania are contracte de decontare directă. Astfel societatea de asigurări va achita contravaloarea reparației direct către service, mai puțin franșiză prevăzută în contractul de asigurare (pe care o vei plăti direct la service)
- La o altă unitate service preferată de ține, urmând să-ți recuperezi ulterior de la societatea de asigurări banii cheltuiți cu reparația mașinii
- În regie proprie. Îți poți repara singur mașina, compania de asigurări urmând să evalueze costul reparației și să-ți ofere contravaloarea acesteia (mai puțin franșiză, dacă este cazul). Compania de asigurări va acoperi costul reparației, al înlocuirii pieselor sau a autovehiculului, în limită sumei asigurate prevăzute în contractul de asigurare.
Care sunt DOCUMENTELE necesare când te prezinți la Poliție pentru declararea evenimentului:
- permisul de conducere
- certificatul de înmatriculare a autovehiculului (talonul mașinii)
- buletinul/cartea de identitate
- documentele de transport, conform legilor în vigoare (dacă este cazul)
- copie după asigurarea RCA auto a celuilalt vehicul implicat (dacă situația permite) sau informațiile referitoare la seria, numărul și emitentul acesteia, notate de ține în situația în care nu poți obține această copie
- asigurarea RCA auto pentru vehiculul tău și seria și numărul asigurării RCA auto. Poliția îți va întocmi un proces verbal și îți va elibera o autorizație de reparație.
Care sunt documentele necesare când te prezinți la societatea unde ai încheiat polița de asigurare RCA auto, în vederea avizării unui accident și obținerii unei autorizații de reparație:
- formularul de constatare amiabilă completat de ambii conducători auto (după caz, documentele eliberate de către Poliție pompieri sau alte instituții abilitate care atestă producerea evenimentului)
- permisul de conducere al șoferului implicat în accident
- certificatul de înmatriculare a autovehiculului
- buletinul/cartea de identitate a persoanei care avizează daună
- procură notarială de la proprietarul persoană fizică, în cazul în care vehiculul nu-ți aparține sau împuternicire/delegație de la proprietarul persoană juridică
- asigurarea RCA auto valabilă la data evenimentului de la celălalt conducător auto sau, după caz, poliță de asigurare RCA auto pentru autovehiculul tău
În cazul furtului mai este nevoie și de toate cheile de contact și de toate telecomenzile mașinii.