Informații despre polița casco

O asigurare auto Casco acoperă riscuri atât în cazul avarierii autoturismului cât și în cazul furtului acestuia.

Asigurare Casco pentru avarii

O asigurare Casco acordă despăgubiri în cazul deteriorării sau distrugerii parțiale sau totale a autoturismului propriu în urma unui eveniment neprevăzut.

Avariile produse autoturismului pot fi:

  • parțiale;
  • totale.

Avariile parțiale presupun:

repararea părților deteriorate în urma unui eveniment asigurat;
înlocuirea părților distruse și/sau care nu se mai pot repara, în cazul în care repararea este mai costisitoare decât înlocuirea.
Avaria totală presupune înlocuirea autoturismului declarat epavă. Prima de asigurare (prețul asigurării Casco) se calculează că procent din sumă asigurată (valoarea) autoturismului.

Suma asigurată (valoarea de asigurare Casco) se calculează pornind de la valoarea de nou a autoturismului din care se scade uzură. Valoarea de nou se alege conform cataloagelor sau prețurilor de factură (de cumpărare) la data încheierii asigurării. Uzura se calculează conform standardelor de uzură deținute de societățile de asigurare.

La suma asigurată se adaugă și valorile dotărilor suplimentare (altele decât cele standard) ale autoturismului (radiocasetofon, CD, accesorii de telefonie mobilă, etc.) și eventualele îmbunătățiri existențe la data încheierii poliței de asigurare Casco.

Cele mai ieftine polițe de asigurare Casco de avarii sunt cele pentru autoturismele de producție internă, în timp ce polițele de asigurare pentru autoturismele de producție străină sunt de 2-4 ori mai scumpe.

Primele de asigurare auto Casco sunt diferențiate în funcție de caracteristicile autoturismului: capacitatea cilindrică, puterea motorului, dotările suplimentare, etc.. Indiferent de proveniența autovehiculului un factor important în stabilirea primei de asigurare îl constituie anul fabricației, în sensul că suma asigurată scade o dată cu creșterea vechimii mașinii.

Asigurare Casco pentru avarii si furt

Acest tip de asigurare Casco acordă despăgubiri atât pentru deteriorări / distrugeri cât și pentru furtul unor părți sau a întregului autoturism.

Furtul asigurat poate fi:

  • parțial;
  • integral.

Furtul parțial constă în furtul unor părți componente sau accesorii ale autoturismului: oglindă retrovizoare, roată de rezervă, radiocasetofon, instalație audio, etc..

Furtul declarat trebuie să fi avut loc prin efracție (forțări de uși, geamuri, portbagaj).

Asigurarea Casco pentru furt este suplimentară, deci și prima de asigurare este mai mare.

Este demn de reținut faptul că autoturismul nu poate fi asigurat numai pentru furt ci această protecție se oferă numai că supliment la o asigurare de avarii.

Este bine că în ambele cazuri de asigurare (avarii și avarii+furt) să se asigure și dotările suplimentare (radiocasetofon, CD, căr kit, etc.) deoarece și acestea sunt expuse riscurilor de avarii și, mai ales, de furt.

Asigurarea persoanelor din autoturisme

În acest caz se acordă despăgubiri, în limită unei sume asigurate, pentru rănirea sau decesul persoanelor transportate, în urma unui accident rutier.

Inspecția de risc

Autoturismele care se cuprind în asigurare Casco sunt supuse în prealabil unei inspecții de risc care se efectuează de către un reprezentant al societății de asigurare.

Inspecția de risc presupune constatarea existenței bunului asigurat și are că scop următoarele:

  • verificarea datelor de identificare ale autoturismului (concordanță seriei de identitate înscrisă inCertificatul de înmatriculare sau în Cartea de identitate cu cea înscrisă pe autoturism);
  • verificarea integrității autoturismului (caroserie, parbriz, geamuri, lunetă, stopuri, faruri, bare de protecție, masca, scaune, bord, radiocasetofon, etc.);
  • verificarea stării de întreținere a autoturismului (exterioară și interioară);
  • verificarea eventualelor îmbunătățiri aduse autoturismului (reparații capitale, caroserie nouă, jenți deosebite, radiocasetofon, etc.).

Avariile existente la data inspecției de risc (zgârieturi, părți înfundate sau șifonate ale caroseriei, parbriz crăpat, faruri și/sau stopuri crăpate sau sparte, alte părți care lipsesc din dotarea standard) sau o stare necorespunzătoare de întreținere (părți ruginite ale caroseriei sau de pe care lipsește vopseaua, tapițeria ruptă a scaunelor, bordul crăpat, etc.) se menționează într-un act de inspecție de risc și pot duce la diminuarea sumei asigurate, nu se vor despăgubi în cazul unei avarii sau chiar pot determina societatea de asigurări să refuze încheierea contractului.

Durata unui contract de asigurare Casco și modul de plată

O asigurare Casco se poate încheia pe perioade de 12 luni sau mai puțin, dar nu mai puțin de o luna. Contractele își încep valabilitatea de la dată semnării lor dar nu înainte de plată primei sau raței de asigurare și a efectuării inspecției de risc.

Primele de asigurare Casco fi plătite integral (semestriale, trimestriale lunare).