Cum se aleg opțiunile unei asigurări

Ca și în cazul asigurării auto obligatorii, în contractul de asigurare Casco trebuie aleasă perioada de valabilitate a asigurării. În plus, puteți alege riscurile asigurate, limita geografică de acoperire a poliței și modalitatea de plată (integral sau în rate).

Polița Casco – alegerea perioadei asigurate

Perioada asigurată este, de obicei, de 1 an calendaristic (365 zile) de la data când doriți să înceapă acoperirea riscurilor prin polița de asigurare Casco.

Puteți opta și pentru o perioada inferioară unui an calendaristic, de regulă luni întregi, dar nu mai puțin de 1 lună.

De reținut: acoperirea riscurilor (valabilitatea asigurării Casco) începe la ora 24 a zilei în care se efectuează plata.

Alegerea riscurilor asigurate de polița Casco

În cadrul contractului de asigurare Casco se poate opta pentru:

  • asigurarea de avarii;
  • asigurarea de avarii și furt.

Întrucât acoperă mai multe riscuri, asigurarea auto de avarii și furt este mai scumpă cu 20-25% decât cea de avarii.

Renunțarea la unele din riscurile acoperite prin asigurarea de avarii (de exemplu avarii datorate fenomenelor naturale) se poate negocia, ceea ce poate avea că rezultat reducerea primei de asigurare Casco.

De asemenea se poate obține o reducere a primei de asigurare Casco auto dacă autoturismul este prevăzut cu sistem antifurt, se parchează într-un garaj închis sau o parcare păzită, etc.

Alegerea limitei geografice de acoperire a poliței Casco

De regulă autoturismul se asigură pentru evenimentele care ar putea apărea pe tot teritoriul României. Dacă însă circulați frecvent în străinătate asigurarea Casco se poate extinde, pentru o primă suplimentară, și în afara teritoriului României.

Asigurarea auto extinsă și în afara României se poate încheia numai pentru perioada cât va deplasați în străinătate, dar nu mai puțin de 1 lună. În acest caz aveți nevoie, desigur, și de asigurarea de Carte Verde.

ATENȚIE! În general, societățile de asigurări nu oferă asigurări de furt al autovehiculelor pentru perioadă cât va deplasați în străinătate.

Asigurarea de furt în străinătate se încheie obligatoriu pentru autoturismele cumpărate în rate sau leasing.

Alegerea modalității de plata a primei de asigurare Casco

Plata primei de asigurare se poate efectua în 2 moduri:

  • integral și anticipat (înaintea intrării în vigoare a poliței);
  • în rate (2 până la 12 rațe).

De obicei, la plată integrală a primei de asigurare, se oferă reduceri de până la 10%.

Prima de asigurare auto se poate achita cu numerar sau prin ordin de plată bancar ori mandat poștal, în contul societății de asigurare.